Projekt


Tisztelt Látogató!

A Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás pályázatot nyújtott be a KEOP – 1.3.0/09-11 Ivóvízminőség-javítás konstrukcióra 2011 szeptemberben  ivóvízminőség-javító beruházásra. A pályázat keretében  a  Társulás  2012. márciusában a beruházás nettó 4 997 900 878.- Forint összköltségének fedezésére nettó  4 166 872 151.- Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A megnövekedett tervezési és kivitelezési költségek miatt 2014 februárjában a projekt összegköltsége 5 858 504 701.- Forintra módosult a projekt támogatástartalma pedig 4 895 211 102 Forintra emelkedett.

A projekt rövid bemutatása:
Pályázat száma: KEOP-1.3.0/09-11-2011-0038
Projekt címe: Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Projekt
Közreműködő Szervezet: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság
Projekt célja: A Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Projektcsoportjához (Székhelytelepülés Baja; Társulás címe: 6500 Baja, Szentháromság tér 1.) tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása. A projektben előirányzott ivóvízminőség-javító beavatkozások szükségességét elsősorban az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelv határozza meg, amely 1998 novemberében került kiadásra és 1998. december 25-én lépett hatályba. A Magyar Köztársaság és az Európai Közösség közötti, 1991-ben aláírt Európai Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvénnyel összhangban került sor az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló új 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet megalkotására. Ezt a rendeletet időközben módosította a 47/2005. (III. 11.), majd pedig a 65/2009 (III.1.) Kormányrendelet. A rendelet és mellékletei – a vízminőségi ellenőrzés részletes szabályozásán túlmenően – településenként mutatják be a határérték feletti ivóvízminőségi paramétereket, illetve a tervezett vízminőségi célállapotot kielégítő fejlesztési teendőket. A Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 2010. február 18-án alakult meg Bácsbokod, Bácsalmás, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Baja, Bátmonostor, Csátalja, Csávoly, Dávod, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőszentiván, Gara, Hajós, Hercegszántó, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Sükösd, Szeremle, Tataháza, Vaskút és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tagtelepülésekkel, szervezettel. A Társulás által érintett települési körben résztvevő tagtelepülések és intézmények mindegyike rendelkezik a komponensek valamelyikének határérték feletti előfordulásával a szolgáltatott ivóvízben. A projekt keretében minden településre, egységre vonatkozóan a megvalósuló műszaki megoldás során a meglévő rendszer fejlesztése, úgynevezett önálló megoldás, kialakítása kerül előirányzásra amelyben a kutak felszínre hozott rétegvize előírás szerinti állapotba hozatala valósul meg egy központi vízmű telepen. Térségi rendszer nem kerül kialakításra. A projekt részét képező vízműnél a megfelelő vízminőség biztosításához szükséges vízkezelési technológia egy módozata minden előirányzásra került, kiemelve, hogy bármely más – a FIDIC és a vonatkozó közbeszerzési szabályoknak megfelelő – eljárással is teljesíthető a kívánt cél.

A projektváltozatot felépítő műszaki megoldás a következő:

 • Baja-Baja-Mártonszállás kistérségi rendszer vízellátó rendszerének fejlesztése
 • Bácsalmás vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Bácsbokod-Bácsborsód közös vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Csávoly vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Dávod vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Érsekcsanád-Sükösd közös vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Érsekhalma vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Felsőszentiván vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Gara-Bácsszentgyörgy közös vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Hajós vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Hajós-Pincefalu vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Hercegszántó vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Kunbaja vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Madaras-Katymár-Katymár Szociális Otthon kistérségi vízellátó rendszerének fejlesztése
 • Nemesnádudvar vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Tataháza-Mátételke közös vízellátó rendszerének önálló fejlesztése